Marie Curie tilldelades som första kvinna Nobelpriset i fysik 1903. Åtta år senare fick hon även Nobelpriset i kemi och är den ända personen som har fått nobelpriset för två olika kategorier. Maria gick på internatskola från tio års ålder och började sedan på gymnasium för flickor. I skolan utmärkte hon sig genom sin enorma minneskapacitet och höga arbetsmoral. Eftersom hon var kvinna fick hon inte börja på det vanliga universitetet, istället deltog hon och hennes syster i clandestine flying university – en patriotisk institution.
Efter ett både snillrikt och tungt arbete hade hon lyckats hitta två nya grundämnen: Polonium och Radium. Radium kunde användas för att rädda liv i strålbehandling mot cancer, men det var också ett livsfarligt ämne eftersom man i början inte förstod hur farlig strålningen var.
Marie Curie var också den som gav namn åt radioaktiviteten. Hon kom att bli en ikon som kvinna och forskare, en förebild för många kvinnor. Marie dog 1934 utanför Sallanches av aplastisk anemi, som troligtvis orsakades av all strålning hon utsattes för i sitt arbete, vilket för det mesta utfördes i ett skjul utan att nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtogs. Effekterna av joniserande strålning var inte klarlagda vid den här tiden.
Långfilm om Marie Curie livs. “Radioactive” 2019.